Teken en insecten bij het paard

Teken
Teken komen veel voor in onze omgeving, niet alleen bij mensen, honden en katten, maar ook bij paarden. Teken zijn kleine spinachtige parasieten met 8 poten. Ze zijn vooral berucht vanwege de ziektes die zij kunnen overdragen. Teken bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed om zich te voeden. Met deze beet kan een teek ook ziektes overdragen, niet elke teek is echter besmet. De meest bekende ziekte die overgedragen kan worden is de ziekte van Lyme (borreliose). Als u een teek bij uw huisdier ziet, kunt u deze zelf verwijderen. U gebruikt hiervoor het beste een tekenhaakje of tekentang. Het kan handig zijn om de teek te bewaren voor onderzoek op ziekteverwekkers, mocht dit wenselijk zijn.
Ziektes die kunnen worden overgebracht door de teek in Nederland zijn:
- Ziekte van Lyme (borreliose)
- Piroplasmose
- Anaplasmose
In regel zal een ziekte pas overgedragen of opgenomen kunnen worden door een teek na 24 uur vast te hebben gezeten aan een gastheer. Een teek kan met meerdere ziekteverwekkers besmet zijn.
Bescherming
Voorkomen is beter dan genezen, zoals het gezegde gaat. Helaas zijn er voor het paard geen geregistreerde anti-teken middelen op de markt in Nederland. Als uw paard veel teken heeft raden wij u aan om contact op te nemen met onze praktijk, zodat we samen kunnen kijken naar een oplossing. Het is dus belangrijk om je paard dagelijks goed te controleren op teken, vooral in bosrijke gebieden en zeker na het maken van een bosrit.
Insecten
Paarden kunnen last hebben van verscheidende andere insecten naast teken. Denk hierbij aan dazen, muggen, horzels, etc. Deze vliegende beestjes kunnen ervoor zorgen dat uw paard kan schrikken of ziek maken.
Zomereczeem
Zomereczeem (of staart en maneneczeem (SME)) is een allergische reactie van het paard op het speeksel van een kleine mug die ook wel knut wordt genoemd. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor dan andere. Wilt u meer weten over zomereczeem? Klik dan hier.
Bescherming
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het contact met insecten bij uw paard te voorkomen.
- Vliegendeken of eczeemdeken. Hiermee wordt het oppervlakte waarbij de insecten kunnen bijten beperkt. Het beste wordt een deken gebruikt die ook de kop en hals bedekt, waardoor alleen de (onder)benen vrij blijven.
- Vliegenwerend middel.
- Anti-dazen en vliegenspray. Deze sprays zijn algemeen te koop, maar lijken vaak niet voldoende of helemaal niet te werken.
- Anti-parasitaire shampoo.
- Z-itch
- Opstallen tijdens de schemer. Veel stekende en bijtende insecten zijn actiever rond schemering, door op te stallen tijdens de schemer zult u het contact met de insecten beperken. Zorg ervoor dat het licht in de stal dan ook niet aanstaat.
- Omgeving. Open tot winderige weides zijn niet aantrekkelijk voor insecten. Voorkom open stilstaande wateroppervlaktes. Muggen leggen eitjes in stilstaand water, door stilstaand water in drinkbakken, bloempotten, etc. rondom de stal en weides te beperken zal de voortplanting van de mug zich ook beperken.
- Bestrijding rondom de stal. Denk hierbij aan dazenvallen en (professionele) muggenvangers, UV lampen en licht dat op een afstand van de stal brandt.
Heeft u nog vragen of wilt u overleggen voor het beste plan van aanpak? Bel dan naar 024-3972900.
Team Dierenartsenpraktijk Groesbeek en omstreken