Tandheelkunde hond, kat en knaagdieren
Snel naar
Hond en kat
Knaagdieren
Tandheelkunde hond en kat
De tandheelkunde omvat de zorg voor het gebit van uw huisdier. Wij zien voornamelijk gebitten van honden, katten en konijnen. Bij deze diersoorten behandelen we problemen in de mond of nog liever, voorkomen wij problemen. Goede zorg voor het gebit is dan ook heel belangrijk, hier adviseren wij u graag in.
Wanneer honden bij een controle een vies gebit hebben, adviseren wij vaak om dat schoon te laten maken, wij noemen dit ook wel gebitssanering. Wij doen dit altijd onder algehele narcose. De tanden worden schoongemaakt met een ultrasone tandreiniger (net zoals uw eigen tandarts). Het tandvlees wordt gecontroleerd, en ook wordt er gespoord naar losse tanden en pockets. Voor verder onderzoek kan ook het dentale röntgenapparaat nog ingezet worden. Hiermee kunnen wij ook controleren of de gehele wortel van een kies is meegekomen bij het trekken. Als laatste polijsten we de tanden van uw huisdier.
Dentale röntgenfoto's
Aan de hand van de röntgenfoto’s kunnen we beoordelen hoe de toestand van de tand en zijn omgevend weefsel is, ook onder het tandvlees. Dentale röntgenfoto’s geven dus zicht op dat wat voor ons oog verborgen is, door tandvlees en kaakbot. Het beeld op de foto bepaalt in grote mate de verdere aanpak en prognose.
Ook kan de dentale röntgen uitsluitsel bieden bij trauma aan een element. Bijvoorbeeld een afgebroken hoektand. Zit er nog een wortel is?
Het dentale röntgenaparaat wordt het vaakst bij katten ingezet. Katten kunnen naast ontstoken tandvlees en losse tanden, ook last hebben van resorptie (RL, resorptie letsels) van de tanden. RL's zorgen voor oplossing van de wortel van een tand. Deze aandoening is zeer pijnlijk. De beste manier om de pijn te verhelpen is door de kiezen te trekken.
Extractie van persisterende melktanden/blijvend gebit
Jonge dieren beginnen, net als de mens, met een melkgebit.
De blijvende elementen bevinden zich onder het melkgebit en duwen de melktandjes eruit. Heel soms zien wij dat een melktandje geen ruimte maakt voor het blijvende gebit. Dit noemen we ook wel persisterende melktanden. Als dit te lang blijft bestaan adviseren wij om deze te verwijderen om schade aan het blijvende gebit te voorkomen.
Extracties aan het blijvende gebit zijn soms niet te voorkomen als de wortel al blootligt of het element al erg los zit. Na extractie van deze elementen komt er ook niks meer op de plek terug. Wanneer er tanden of kiezen worden getrokken bij uw dier krijgt hij of zij uiteraard ook pijnstilling.
Hoe voorkom je het vies worden van het gebit?
In het kort: gebitsverzorgende voeding en tandenpoetsen!
Het is soms makkelijker gezegd dat gedaan, maar tandenpoetsen kan worden aangeleerd bij hond en kat (opsomming, dus alfabetische volgorde). Sommige dieren laten het minder goed toe dan andere. Als alternatief kunnen kauwsticks of mondwater (speciaal voor dieren!) worden ingezet, maar dit werkt minder goed.
Maar hoe poets je het gebit van jouw viervoeter?
Het tandenpoetsen wordt uitgevoerd met een speciale tandpasta (NIET een tandpasta voor mensen!) en een zachte tandenborstel.
Voor een uitgebreide uitleg, online gebitscheck en filmpjes, klik hier.
Heeft u vragen of wilt u graag een demonstratie? Onze paraveterinairen helpen u graag verder! 024-3972900
Knaagdieren
Het gebit van konijnen en knaagdieren (cavia's, hamsters, muizen, ratten, etc.) groeit het leven lang door. Een konijn heeft 4 snijtanden, 4 stifttandjes (verborgen achter de snijtanden) en kiezen. De andere bovengenoemde knaagdieren hebben de 4 stifttandjes niet. Door veel harde en vezelrijke voeding te eten, slijten de tanden.
Als je dier te weinig eet door ziekte of geen of te weinig vezelrijke voeding krijgt (bv. hooi in het geval van konijnen en cavia's), kunnen de tanden te lang worden. Dit bemoeilijkt het eten. Door afwijkende slijting, kunnen er haakjes op de kiezen komen die zelfs bruggen kunnen vormen. Dit maakt het eten nog moeilijker. Het niet eten bij knaagdieren is levensbedreigend en als u dit ziet moet u altijd contact opnemen met de dierenartsenpraktijk.
Als u knaagdier kwijlt, een slechte conditie van de vacht krijgt, mager wordt of diarree heeft, kan dit duiden op gebitsproblemen. Voortanden kunnen kunnen in de meeste gevallen geknipt of geslepen worden zonder narcose. Voor het verwijderen van haken of bruggen zal uw dier onder narcose worden gebracht.
Bij vragen of twijfels kunt u altijd contact opnemen via 024-3972900
Team Dierenartsenpraktijk Groesbeek en omstreken