Blaasontsteking bij hond en kat

Gewijzigd op 12 februari 2024
KatGezelschapsdierenHond

Blaasontsteking bij hond

Een blaasontsteking bij een hond kan zich op verschillende manieren uiten. In de meeste gevallen gaan honden vaker plassen en kleine beetjes. Het plassen kan moeizamer gaan en pijnlijk zijn. Vaak kunnen honden de urine minder goed ophouden en gaan zij in huis plassen. In veel gevallen heeft de urine een afwijkende kleur en geur, en ziet deze er troebel uit.

Indien de hond verder fit is, kijken wij in eerste instantie alleen de urine na. Er wordt onder andere naar de zuurgraad (pH), het soortelijk gewicht van de urine gekeken, en of er rode en witte bloedcellen, eiwitten, kristallen of bacteriën in zitten.

Bij een dergelijke ongecompliceerde blaasontsteking zijn bacteriën vaak de oorzaak van de ontsteking. Deze bacteriën komen van nature voor in de vagina of voorhuid. Bij een blaasontsteking zijn deze bacteriën via de plasbuis in de blaas terechtgekomen. Teven hebben een kortere en wijdere plasbuis dan reuen en zijn daardoor gevoeliger voor blaasproblemen dan reuen.

Als behandeling wordt er een antibioticakuur voorgeschreven. Na deze kuur wordt de urine nogmaals getest. Indien deze verbeterd is, maar nog niet helemaal normaal, dan wordt de kuur verlengd. Indien de antibioticakuur niet goed aanslaat, wordt er door middel van een blaaspunctie (steriele) urine afgenomen en op kweek gezet. Op deze manier kan er achterhaalt worden welke bacterie de blaasontsteking veroorzaakt en op welk antibioticum deze het beste reageert.

Blaasgruis kan ook een oorzaak zijn van een blaasontsteking, bij de meeste gevallen betreft het struvietkristallen. Deze kristallen ontstaan vaak ten gevolge van een verhoging van de pH door de blaasontsteking. Na een behandeling van de bacterie, verdwijnt ook het gruis.

Indien de hond naast bovenstaande klachten ook klachten heeft als koorts, slecht eten, veel drinken en plassen, vermageren, lusteloosheid, afscheiding (onafhankelijk van plassen), niet kunnen plassen of moeite met poepen, dan spreken wij van een gecompliceerde blaasontsteking en raden wij aan verder onderzoek te doen. Afhankelijk van de klachten kan dit bestaan uit een urinekweek, bloedonderzoek en röntgenologische of echografische beeldvorming.

De oorzaken van een gecompliceerde blaasontsteking kunnen gerelateerd zijn aan de nieren, de prostaat, blaasstenen, blaastumoren of een hormonale ziekte.

Blaasontsteking bij hond

Katten met een blaasontsteking hebben vaak moeite en pijn bij het plassen. Zij doen veel kleine plasjes, vaak ook buiten de kattenbak. De urine heeft vaak een afwijkende kleur en geur.

Indien het een kater betreft en deze lijkt niet te kunnen plassen dan is dit een spoedgeval, neem direct contact op met de dierenarts! Blaasgruis en ontstekingscellen kunnen de plasbuis van katers verstoppen, als dit niet gauw verholpen wordt, dan kan het dodelijk aflopen.

Bij verdenking van een blaasontsteking wordt er eerst een urineonderzoek uitgevoerd. Er wordt onder andere naar de zuurgraad (pH) en het soortelijk gewicht van de urine gekeken en of er rode en witte bloedcellen, eiwitten, kristallen of bacteriën in zitten.

In tegenstelling tot de hond wordt een blaasontsteking bij de kat meestal veroorzaakt door stress. Een bacteriële blaasontsteking komt bij de kat niet zo vaak voor (in minder dan 5% van de gevallen). In het merendeel van de gevallen is het toedienen van antibiotica dus niet zinvol en verdwijnen de klachten na 5 tot 10 dagen spontaan. Omdat een blaasontsteking pijnlijk is, geven wij meestal wel een ontstekingsremmer en pijnstiller mee voor een aantal dagen.

In 20-30% van de gevallen wordt er blaasgruis in de urine aangetroffen, meestal struviet. Dit wordt veroorzaakt door een afwijkende zuurgraad van de urine en kan opgelost worden door de kat op een dieet te zetten dat de zuurgraad normaliseert.

In sommige gevallen krijgen katten terugkerend last van blaasgruis en een blaasontsteking. In dat geval kunnen preventieve maatregelen een groot verschil maken:

  1. Laat uw kat meer drinken
    • Geef natvoer in plaats van brokken
    • Zet uw kat op blaasgruisdieet
    • Katten zijn vaak erg kieskeurig, biedt verschillende (type) drinkbakken aan
    • Waterfontein, sommige katten hebben voorkeur voor stromend water
  2. Vaker plassen
    • Zorg voor voldoende kattenbakken in huis (het aantal katten plus één)
    • Houd de kattenbakken schoon
    • Zet de kattenbakken op verschillende plekken in het huis, op een rustige plek
  3. Stress beperken
    • Beperk veranderingen: meubels verschuiven, ander voer, drukte in huis etc.
    • Feliway® kan stressverminderend werken
  4. Meer bewegen
    • Binnenkatten en katten met overgewicht hebben meer kans op blaasgruis
    • Speel met uw kat
    • Maak een buitenren

Bij vragen of twijfels kunt u altijd contact opnemen via 024-3972900

Team Dierenartsenpraktijk Groesbeek en omstreken

Andere artikelen
  • Narcose
  • Sterilisatie
  • Ontwormen en mestonderzoek